OMS îndeamnă ţările să interzică alimentele bogate în sare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a îndemnat ţările să stabilească limite legale privind cantitatea de sare din alimentele procesate, în special cele din restaurante şi din cantine, în cadrul unei serii de recomandări menite să reducă consumul excesiv şi să diminueze rata bolilor de inimă.

Urmărește
1058 afișări
Imaginea articolului OMS îndeamnă ţările să interzică alimentele bogate în sare

OMS îndeamnă ţările să interzică alimentele bogate în sare

Bolile cardiovasculare ucid 10.000 de persoane în regiunea europeană a OMS în fiecare zi, a precizat agenţia, citată de Politico.

Aproape toate ţările din regiunea europeană - 51 din 53 - au un consum mediu zilnic de sare peste nivelul maxim recomandat de OMS de 5 grame pe zi. Potrivit OMS, acest lucru reprezintă o preocupare serioasă pentru sănătate, deoarece consumul excesiv de sare este una dintre principalele cauze ale creşterii tensiunii arteriale sau ale hipertensiunii arteriale, care este cel mai important factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

„Cu cât este mai mare reducerea consumului de sare, cu atât este mai mare scăderea tensiunii arteriale: reducerea consumului de sare poate reduce decesele cauzate de bolile cardiovasculare şi apariţia atacurilor de cord”, a declarat biroul OMS Europa în noul său raport, „Action on salt and hypertension”.

Bolile cardiovasculare, în topul cauzelor de deces în Europa

Bolile cardiovasculare, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale şi atacurile de cord, cauzează 42,5 % din totalul deceselor anuale în regiunea europeană a OMS - adică aproximativ 10.000 de decese în fiecare zi. Mai mult de jumătate dintre decese sunt atribuibile hipertensiunii arteriale.

În acelaşi raport, organismul Naţiunilor Unite a solicitat, de asemenea, etichetarea obligatorie pe partea din faţă a ambalajului pentru a sprijini consumatorii să facă alegeri alimentare informate şi mai sănătoase şi a presat ţările să desfăşoare campanii de sensibilizare a publicului pentru a sprijini schimbarea comportamentului în vederea reducerii consumului de sare în rândul populaţiei.

În conformitate cu normele actuale ale UE, indicarea informaţiilor nutriţionale pe partea din faţă a unui ambalaj alimentar este voluntară. Comisia Europeană a încercat să introducă în 2022 o etichetare obligatorie pe partea din faţă a ambalajului la nivelul întregii UE, însă propunerea a declanşat o luptă acerbă de lobby. În cele din urmă a dispărut de pe radar şi mulţi consideră propunerea „moartă”.

„Punerea în aplicare a unor politici specifice pentru a reduce consumul de sare cu 25% ar putea salva aproximativ 900.000 de vieţi din cauza bolilor cardiovasculare până în 2030”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, într-o declaraţie.

Raportul, publicat în timpul Săptămânii de conştientizare a consumului de sare, face apel la o abordare integrată pentru a reduce consumul de sare şi pentru a diagnostica, trata şi controla mai bine hipertensiunea arterială.

România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. Practic, la fiecare 30 de minute, un român moare de infarct.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici